Zapri






Antonijev rov

Antonijev rov
Mesto Idrija, ki je bila v preteklosti napredno, znanstveno, tehnično in humano središče, si danes utira nove poti, hkrati pa ohranja bogato kulturno in tehnično dediščino.

Nepozabno doživetje v Idriji je obisk enega največjih živosrebrovih rudnikov na svetu. Po petsto letih delovanja se rudnik postopno zapira, večji del rovov je z zalitjem in zasutjem postalo neprehodnih. Antonijev rov, najstarejši del rudnika pa so rudarji ohranili in obnovili v spomin na poltisočletno rudarjenje.

Obiskovalci si po ogledu zgodbe o idrijskem rudniku, oblečejo zaščitne površnike, dobijo čelade, ter si pod vodstvom vodiča ogledajo skrivnostni svet idrijskega rudnika. Pot vodi skozi osvetljene rove do skritih kotičkov z dragoceno cinabaritno rudo in kapljicami živega srebra ter do edinstvene podzemne kapele. Sledi spust po jašku in prikaz različnih načinov odkopavanja rude. Po stopnicah Athemsovega vpadnika se vračajo v svetlobo dneva.

Ob ogledu rudnika se obiskovalci spustijo približno dvaindvajset metrov globoko ter prehodijo tisoč dvesto metrov dolgo pot. Ogled traja uro in trideset minut. več >>>www.rzs-idrija.si/AR.htm